Važnost počavanja STEMa u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja – Aktivnost 1.1.

U sklopu projekta NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti, nedavno su održane radionice posvećene važnosti poučavanja STEM-a u osnovnim školama. Više od 20 učitelja iz 5 osnovnih škola aktivno je sudjelovalo u ovom događaju koji je osvijestio ključne izazove suvremenog obrazovanja i predstavio inovativne pristupe učenju. Cilj ove radionice bio je istaknuti sve veće izazove koje donosi brzi tehnološki napredak te naglasiti važnost integracije STEM obrazovanja kao ključnog rješenja. Kroz interaktivni pristup, učitelji su imali priliku bolje razumjeti suvremene izazove nedostatka vještina te kako ih STEM edukacija može riješiti.
U prvom dijelu radionice doc. dr. sc. Miro Hegedić predstavio je koncept Industrije 4.0 i njene implikacije na tržište rada. Sudionici su kroz rezultate brojnih istraživanja dobili uvid u aktualno stanje u EU i Hrvatskoj, naglašavajući potrebu za cjeloživotnim učenjem i prilagodbom radnih vještina. Docent Hegedić je, kroz prvi dio radionice, sudionike potaknuo na razmišljanje te im je pojasnio kako je najbitnije da učenici, bilo oni odrasli ili osnovnoškolci, shvate kako se promjene događaju nikad brže i svud oko nas te kako je proaktivnost i sudjelovanje u adekvatnim edukacijama jedini način da se uspije u takvom dinamičnom okruženju.
Drugi dio radionice fokusirao se na trenutne trendove i dostupna rješenja u STEM obrazovanju, s naglaskom na umjetnu inteligenciju, proširenu i virtualnu stvarnost. Uz prezentacije nekoliko hrvatskih kompanija i udruga koje se ističu u promicanju STEM-a, učitelji su dobili uvid u mogućnosti primjene novih tehnologija u učionicama.  U završnom dijelu radionice, učitelji su imali priliku isprobati sustave proširene i virtualne stvarnosti. Kroz interakciju s hologramima, učenje anatomije, simulaciju rada na visinama i istraživanje virtualnog svijeta, stekli su inspiraciju i ideje za implementaciju ovih tehnologija u svoj rad s učenicima.
Ova radionica predstavlja samo dio aktivnosti u osnaživanju učitelja za budućnost obrazovanja. Kroz prošle i buduće napore i suradnju, projekt NEW STEM Kutina potiče inovativne pristupe učenju i osigurava da učitelji budu spremni za izazove koje nosi 21. stoljeće. Budućnost je u STEM-u, a zajedno gradimo put prema njoj.

Pomaknite se na vrh