Industrija 4.0 – tvornica za učenje (learning factory) i umjetna inteligencija – Aktivnosti 1.6.

Posjet Pametnoj tvornici na Fakultetu strojarstva i brodogradnje uveo je sudionike u svijet Industrije 4.0. Kroz niz kratkih radionica, sudionici su se upoznali s nekoliko tehnoloških inovacija i principa koji definiraju budućnost proizvodnje.

Na početku radionice Miro Hegedić je pružio uvod u područje industrije 4.0, ističući ključne značajke i izazove ovog koncepta. Nakon uvoda, Mihael Gudlin i Hrvoje Cajner poveli su sudionike u svijet umjetne inteligencije u proizvodnji, fokusirajući se na primjenu tehnologija poput strojnog učenja i računalnog vida za kontrolu kvalitete proizvoda i ergonomije rada. 

Kao što se danas i očekuje, područje umjetne inteligencije potaknulo je niz zanimljivih rasprava koje su poslužile kao dobar uvod za koncept pametnog održavanja. 

Davor Kolar je predstavio koncept pametnog održavanja i napredne sustave koji omogućuju kontinuirano praćenje stanja i rano otkrivanje potencijalnih problema. 

Sa stečenim znanjem o pojedinim konceptima Industrije 4.0, sudionici su se prebacili na otkrivanje osnovnih hardverskih i softverskih sustava koji su nužni za uspostavljanje pametne proizvodnje te su primjenu tih sustava isprobali kroz rad u tvornici za učenje. 

Sudionici su imali priliku sastavljati pojednostavljeni model mobitela, gdje su uz ručne vještine montaže pokazali i snalaženje sa sustavom za upravljanje proizvodnjom, ali i vještu interakciju s kolaborativnim i mobilnim robotima.

Ova posjeta osim što je bila edukativna, potaknula je i raspravu o integraciji novih tehnologija u obrazovni sustav kako bismo pripremili nove generacije za industrijsku revoluciju budućnosti. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj zanimljivoj aktivnosti!

Pomaknite se na vrh