Terenska nastava: Posjet industrijskom sajmu BIAM i Zavarivanje – Aktivnost 2.7.

Uzbudljivo putovanje u svijet tehnologije i inovacija dočekalo je više od 50 učenika i učitelja iz 5 osnovnih škola s područja Grada Kutine na nedavno održanom industrijskom sajmu BIAM i Zavarivanje. 

Ovaj događaj, održan na Zagrebačkom velesajmu od 9. do 12. travnja, predstavlja vrhunac inovacija i tehnologija korištenih u raznim industrijama. BIAM i Zavarivanje su istaknuti hrvatski industrijski sajmovi koji na jednom mjestu okupljaju više stotina izlagača iz raznih zemalja. BIAM je sajam alatnih strojeva i alata, a Zavarivanje je sajam fokusiran na procese i tehnologije zavarivanja i antikorozivne zaštite. Ovi bienalni sajmovi pružaju jedinstvenu priliku za istraživanje i upoznavanje s najnovijim tehnologijama i trendovima.

 Posjet učenika i učitelja organiziran je u manjim grupama pod vodstvom stručnjaka s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Kroz zanimljive prezentacije vodiča i izlagača, učenici su imali priliku upoznati se s tradicionalnim i najmodernijim tehnologijama koje čine temelj većine proizvodnih kompanija povezanih s metaloprerađivačkom industrijom. 

Učenici su se upoznali s najmodernijim strojevima koji se koriste za rezanje i oblikovanje metalnih poluproizvoda. Iako zadivljeni modernim izgledom, jednostavnošću programiranja i dobivenim proizvodima iz CNC alatnih strojeva kao što su laserski rezaći, tokarilice i savijačice, posebno zanimanje kod učenika ipak su pobudile napredne tehnologije poput kolaborativnih robota i sustava za aditivnu proizvodnju. Iskustvo programiranja kolaborativnih robota povlačenjem i korištenjem dobro poznatih vizualnih programskih jezika te širok spektar proizvoda izrađenih pomoću različitih 3D printera potaknuli su učenike na interakciju i razmišljanje o mogućnostima tih sustava. 

U sklopu sajma, učenici su posjetili i industrijski inkubator, gdje su se upoznali s aktivnostima i projektima provođenim od strane tehničkih srednjih škola, inovacijskih udruga, fakulteta, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i drugih obrazovnih i inovacijskih organizacija. Vidjevši radove i projekte koje provode mladi inovatori s fakulteta i srednjih škola, učenici su mogli naučiti kako uvijek i u svakom području postoji mjesta za napredak te kako razvoj inovacija zahtjeva puno uloženog truda i vremena, ali dolazi i s puno ponosa i radosti. 

Učenici su izrazili zadovoljstvo i oduševljenje obilaskom sajma. Ovaj posjet pružio im je neprocjenjivo iskustvo susreta s opremom koja se koristi u mnogim STEM zanimanjima. Nadamo se da će ovo iskustvo potaknuti dodatnu zainteresiranost učenika za STEM te ih možda čak i usmjeriti prema obrazovanju i karijeri u STEM području.

Pomaknite se na vrh