Studijski posjet – Norveška – Ulstenvik – Volda

U sklopu Aktivnosti 1.9. projekta NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti od 15. – 18. travnja odrađeno je studijsko putovanje u zemlju donatora projektnih sredstava, Norvešku. Ispred projektnog Partnera 9, Sveučilišta Volda, goste iz Hrvatske dočekao je gosp. Arve Fiskerstrand, docent Odjela za prirodoslovlje i matematiku Fakulteta humanističkih i pedagoških znanosti Sveučilišta Volda.

Studijski posjet sastojao se od obilaska osnovne škole u gradu Ulstenviku, gdje su goste, članove projektnog tima i učitelje pet osnovnih škola s područja Grada Kutine, dočekali ravnateljica i nastavnici, koji su ih proveli kroz školu i ugostili na nastavi. Bila je to jedinstvena prilika vidjeti kako se odvija nastava i koje su razlike u odnosu na predmete, navike i interese učenika i učitelja u Hrvatskoj. Kutinski učitelji uživali su u razmjeni iskustava sa svojim norveškim kolegama.

Prema riječima domaćina, Norveška se jako ponosi svojim inkluzivnim i visokokvalitetnim obrazovnim sustavom, gdje je svaki učenik cijenjen i omogućeno mu je da napreduje. Norveške škole su u srcu svake zajednice. Dobri primjer toga su Ulsteinvik Barneskule (Osnovna škola, razredi 1-7) i Ulstein Ungdomsskule (Niža srednja škola, razredi 8-10), smještene u općini Ulstein, koje su ugostile goste iz Kutine. Tipičan školski dan u Norveškoj je strukturiran, ali fleksibilan, što omogućuje učenicima da se uključe u razne aktivnosti izvan tradicionalnih akademskih. Nastava obično traje od 8:30 do 14:30, s pauzom za ručak tijekom dana. Norveške škole prihvaćaju raznolikost, primaju učenike iz različitih kulturnih sredina, sposobnosti i socio-ekonomskog statusa. U Ulsteinvik Barneskule i Ulstein Ungdomsskule inkluzivnost je temeljna vrijednost. Učitelji prolaze obuku za podršku različitim učenicima, a usluge posebnog obrazovanja dostupne su onima kojima su potrebne. Osim toga, škole promiču među vršnjačku interakciju i međusobno poštovanje kroz grupne projekte i kulturne razmjene. Učitelji u Norveškoj su visoko kvalificirani stručnjaci, koji posjeduju magisterij iz obrazovanja ili srodnog područja. Oni se kontinuirano profesionalno usavršavaju kako bi bili u tijeku s najnovijim pedagoškim pristupima i obrazovnim istraživanjima. U Ulsteinvik Barneskule i Ulstein Ungdomsskule učenici imaju pristup  dobro opremljenim učionicama, knjižnicama, računalnim laboratorijima i sportskim objektima. Škole su također ekološki prihvatljive, s inicijativama kao što su programi recikliranja i energetski učinkovite zgrade.

U okviru posjete organiziran je i obilazak Sveučilišta Volda, predstavljanje aktivnosti i posebnosti Sveučilišta, načina odvijanja nastave i posebno velikog broja inozemnih studenata koji svoje obrazovanje nastavljaju na ovom Sveučilištu. Četvorica profesora pripremila su izlaganja kojima su goste upoznali sa značajkama i posebnostima sveučilišta, koje je sa svojih 4.500 studenata i 350 članova osoblja jedna od najvećih institucija visokog obrazovanja između Bergena i Trondheima. Volda je poznata po svom aktivnom studentskom okruženju, a sveučilišni koledž poznat je i po vrhunskim studijskim programima u medijima i novinarstvu, kao i po dugoj tradiciji izobrazbe nastavnika. Posebno se ponose internacionalnim suradnjama s više od 100 međunarodnih sporazuma i oko 115 odlaznih i 140 dolaznih studenata godišnje. Nakon zanimljivog i ugodnog predavanja i obilaska knjižnice i studenskog kluba Pangaia svi su se složili kako Volda dosita jest, kako njihov logo i kaže „The place youꞌll never forget“.

U slobodno vrijeme članovi projektnog tima i nastavnici uživali su u bajkovitim panoramama Ulstenvika i okolnih gradova. Kući su se vratili prepunih pozitivnih dojmova i novih iskustava, dodatno ohrabreni za korištenje informacija i znanja koje su stekli na brojim edukacijama u okviru projekta čija provedba traje od kolovoza 2022. godine. Putovanje je bilo izrazito zanimljivo i korisno za sve putnike koji su istakli zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu, znanjem koje su stekli i STEM opremom kojom je projekt obogatio svaku školu, a dugoročno će koristiti sadašnjim i svim budućim učenicima.

Zahvaljujući projektu u svih 5 kutinskih osnovnih škola opremljene su nove STEM učionice, koje su dobile novi namještaj, klime, robotičku i informatičku opremu, kao i asistativnu oprema za rad s učenicima s poteškoćama u razvoju. Više od 600 učenika i 100 učitelja aktivno je pohađalo radionice i edukacije vezane uz STEM područja, važnost volontiranja, koje su provodili stručnjaci iz Projektnih partnera, Modelarskog centra Kutina, Učiteljskog fakulteta Rijeka, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Zagreb i Volda Univeristi College.

https://www.metubudapest.hu/upload/027545d459e2428ea4faae71c3416e98ba3efb5a.pdf Logo Sveučilišta u Voldi

https://www.hivolda.no/en – Sveučilište u Voldi

https://www.ulstein.kommune.no/skule/ulsteinvik-barneskule/ – škola u Ulstenviku

Pomaknite se na vrh