Posjet pametnoj tvornici Klimaoprema d.d.

U sklopu projekta ,,NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti“ kojeg je nositelj Grad Kutina, a voditelj Razvoja agencija Mrav d.o.o.,  u ponedjeljak,  11. prosinca provedena je Aktivnost 2.8. Primjer dobre prakse – posjet pametnoj tvornici Klimaoprema d.d. u Novoj Gradišci. U posjetu je sudjelovalo 50 učenika i 5 učitelja iz 5 kutinskih osnovnih škola. Koordinator ove aktivnosti bio je dr. sc. Miro Hegedić mag. ing. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Klimaoprema d.d. najveća je tvornica unutar Amelicor Grupacije, osnovana 1975. godine, koja se iz malog proizvodnog pogona sa 12 zaposlenika razvila u tržišno prepoznatog proizvođača sa robotiziranim i automatiziranim proizvodnim pogonom veličine 43.000 m² i 460 zaposlenih djelatnika. Sjedište tvrtke nalazi se u Samoboru, dok je najveći proizvodni pogon smješten u Novoj Gradišci, a zahvaljujući suradnji škola, Razvojne agencije Mrav i FSB-a na projektu ,,NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnost“, učenici su, među brojnim drugim dosadašnjim aktivnostima, dobili priliku posjetiti pametnu tvornicu i uživo vidjeti kako funkcionira ovakav primjer složenog proizvodnog procesa.

U pratnji dr. sc. Mire Hegedića mag. ing. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu učenici su u pratnji učitelja obišli sve dijelove pametne tvornice. Ondje su imali prilike vidjeti procese izrade klima opreme i protupožarnih naprava kao i konstrukciju ,,čiste sobe“ koja ih se posebno dojmila. Učenici su za svaki dio procesa proizvodnje imali stručno vodstvo i pojašnjenja zaposlenika tvornice, kao i odgovore na sva  pitanja, koja su se samo redala,  posebno nakon uvida u rad automatiziranih strojeva i robota. Izlet je završio objedom u kantini i zajedničkim fotografiranjem ispred tvornice Klimaopreme iz koje su učenici i njihove pratnje ponijeli mnoštvo zanimljivih informacija i lijepih doživljaja.

Tako je u lijepom tonu provedena još jedna aktivnost projekta ,,NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti“ ukupne vrijednosti 904.289,78 eura, a kojeg Grad Kutina provodi u partnerstvu s kutinskim osnovnim školama, Razvojnom agencijom Mrav, Modelarskim centrom Kutina, Učiteljskim fakultetom Rijeka, Fakultetom strojarstva i brodogradnje Zagreb i Volda University College. Fokus Projekta je usavršavanje STEM vještina (Science, Technology, Engineering i Mathematics – znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) učenika, učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika i opremanje 5 STEM učionica STEM opremom. Posjet pametnoj tvornici poslužio je kao primjer dobre prakse primjene STEM područja i još je jedan korak naprijed ka ostvarenju ciljeva ovog hvale vrijednog projekta.

Pomaknite se na vrh