Poduzetništvo: Ključ za oblikovanje budućih inovatora i lidera

Prije nego što zaronimo u detalje radionice “Startup Drill Camp”, važno je razumjeti što zapravo znači poduzetništvo i zašto je poduzetnički način razmišljanja bitan za učenike osnovnih škola. Poduzetništvo se može definirati kao “kapacitet djelovanja prema prilikama i idejama te njihova transformacija u vrijednost za druge.” Ova definicija, prema Europskom okviru kompetencija za poduzetništvo iz 2018. godine, naglašava kako poduzetništvo nije samo o stvaranju financijske vrijednosti, već uključuje i kreiranje kulturnih i društvenih vrijednosti.

U današnjem brzorastućem i dinamičnom svijetu, poduzetnički način razmišljanja postaje sve važniji. Učenje poduzetničkih vještina od malih nogu priprema učenike za buduće izazove, potiče ih na inovativnost, kreativno rješavanje problema, samoinicijativu i preuzimanje odgovornosti za svoje ideje i djelovanje. Kroz poduzetničko obrazovanje, mladi ljudi razvijaju vještine koje su ključne ne samo za pokretanje vlastitih poduzeća, već i za uspješno snalaženje u različitim životnim i profesionalnim situacijama.

U tom kontekstu, serija radionica u sklopu programa “Startup Drill Camp” u Gradu Kutini postaje još važnija. Okupljajući učitelje osnovnih škola, radionica je pružila priliku da se upoznaju s ključnim aspektima startup poduzetništva i da te vještine mogu u budućnosti prenijeti svojim učenicima. Stoga je ovaj program poslužio kao platforma za inspiraciju i motivaciju učitelja da postanu zagovornici poduzetničkog načina razmišljanja među učenicima. Voditelj radionica bio je doc. dr. sc. Miro Hegedić.

Startup Drill Camp za razvoj poduzetništva

Grad Kutina postao je poligon za inovacije i razvoj poduzetničkog načina razmišljanja zahvaljujući i programu “Startup Drill Camp” koji se provodi u sklopu projekta „NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti“. Ovaj jedinstveni program okupio je 15 učitelja iz 5 osnovnih škola s područja Grada Kutine, pružajući im priliku da se upoznaju sa svijetom poduzetništva, inovacija i poduzetničkog načina razmišljanja. Po tri predstavnika svake škole sudjelovala su u programu, obogaćujući svoje znanje i vještine koje će kasnije imati priliku prenijeti svojim učenicima. Program se sastojao od 5 radionica između kojih su sudionici imali praktične zadatke na kojima su radili. Na kraju programa, svaki tim prezentirao je poduzetničku ideju na kojoj je radio kroz program.

Pet segmenata Startup Drill Campa

Prvi segment programa bio je posvećen analizi tržišnih prilika i okruženja. Cilj je bio promijeniti tradicionalni mindset s proizvoda na tržište, razumijevajući ključne aspekte kao što su vrste biznisa, poslovni modeli i njihove “nepravedne” prednosti. Ovaj dio je također uključivao upoznavanje s važnošću tržišta, njegovom veličinom, rastom i trendovima, te praktične upute za istraživanje tržišta.

Drugi segment programa usmjerio se na razlikovanje između ideje i problema, postavljanje pretpostavki i definiranje problemske izjave. Sudionici su naučili kako prioritetizirati pretpostavke o  problemu i segmentu korisnika, što je ključno u razvoju startupa.

Treći dio programa bio je posvećen korisnicima, te korisničkim razgovorima kao jednom od načina eksperimentiranja u poduzetničkom poduhvatu, gdje su sudionici naučili tehniku eksperimentiranja i vrste eksperimenata, uz upute za razgovore s korisnicima.

Četvrti dio programa obuhvaćao je interpretaciju učenja, ažuriranje pretpostavki i učenje o naprednim eksperimentima. Kroz ovaj segment, učitelji su dobili uvid u važnost kontinuiranog učenja i prilagođavanja u dinamičnom poduzetničkom okruženju.

Završni dio programa fokusirao se na izradu pretpostavki vezanih uz sve segmente poslovnog modela koristeći se Platnom poslovnog modela.

Cijeli program bio je prožet praktičnim radom i primjerima iz realnog života kroz koji su sudionici imali priliku primijeniti naučeno u stvaranju vlastitih poslovnih modela i planova testiranja.

Ova radionica nije samo obogatila znanje učitelja o startup poduzetništvu, već je i potaknula stvaranje mreže suradnje među osnovnim školama u Gradu Kutini,

Zajedno gradimo budućnost poduzetništva!

Pomaknite se na vrh