NATJECANJE: RC JEDRILICE / NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti

 U prostorima Modelarskog centra Kutina, 26. travnja 2024. godine održano je natjecanje u letenju s RC jedrilicama  pod nazivom “RC JEDRILICE / NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti”. Ova međuškolska manifestacija okupila je učenike svih osnovnih škola uključenih u projekt NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti kako bi demonstrirali svoje vještine u upravljanju radijski upravljivim jedrilicama. Kako bi se osigurali jednaki uvjeti natjecanja za sve takmičare, simulirali smo letenje na RC simulatoru koji je vjerno replicirao sve fizikalne karakteristike RC jedrilica, kao i atmosferske uvjete poput termike i vjetra.

Natjecanje je bilo organizirano na individualnoj razini, omogućujući svakoj školi da se predstavi s 2 – 6 natjecatelja. Većina sudionika prošla je teoretske i praktične radionice u sklopu projekta, što im je omogućilo posjedovanje određenog predznanja iz područja aeronautike i  vještina upravljanja RC modelima kako bi uspješno savladali praktični dio natjecanja. Uz učenike, podršku u samom takmičenju  pružali su im također i njihovi učitelji.

Po dolasku u prostorije Modelarskog centra Kutina, natjecatelji su imali priliku ponoviti teoretski dio osnova letenja s RC modelima jedrilica te odraditi probne letove na RC simulatoru kako bi se pripremili za glavne izazove natjecanja. Sve aktivnosti, uključujući treninge letenja i izvođenje natjecateljskih letova, bile su organizirane unutar vremenskog okvira od 30 minuta.

Natjecanje je bilo prilika ne samo za testiranje postojećih znanja i vještina, već i za poticanje motoričkih sposobnosti upravljanja zadanim RC modelom. Sudionici su imali priliku pokazati svoju inventivnost i sposobnost pronalaženja termičkih strujanja toplog  zraka kako bi se postigli što bolji vremenski rezultati.

Modelarski centar Kutina, s ponosom, je ponovno ugostio i ovu vrstu natjecanja te vjeruje da će ono doprinijeti daljnjem razvoju STEM vještina i promicanju inovativnosti među mladima. Takva događanja pružaju važnu platformu za mlade talente da pokažu svoj potencijal, a nadamo se da će ih potaknuti na daljnje istraživanje i usavršavanje iz područja aeronautike i vještina upravljanja  s RC upravljivim modelima.

NatjecateljŠkolaRezultat
Vili MunkoOŠ Vladimira Vidrića2:59:00
Adrian DebeljakOŠ Mate Lovraka2:58:00
Adam HorvatOŠ Zvonimira Franka2:57:00
Lovro GrahekOŠ Stjepana Kefelje2:52:00
Ivan KozićOŠ Stjepana Kefelje2:48:00
Martin ŽagarOŠ Mate Lovraka2:48:00
Mateo DemejhalOŠ Banova Jaruga2:44:00
Matija KenževićOŠ Banova Jaruga2:41:00
Niko KrzmanićOŠ Stjepana Kefelje2:28:00
Leonarno LonačarićOŠ Mate Lovraka1:51:00
Zeljko MatosOŠ Zvonimira Franka1:48:00
Fran KosinaOŠ Banova Jaruga1:06:00
Vito ProhaskaOŠ Stjepana Kefelje0:57:00
Karlo HabekOŠ Vladimira Vidrića0:56:00
Dora FreceOŠ Zvonimira Franka0:53:00
Marko BačićOŠ Mate Lovraka0:53:00
Antun RepinacOŠ Vladimira Vidrića0:47:00
Boris VidičekOŠ Vladimira Vidrića0:42:00
Pomaknite se na vrh